Duka upp bordet som förr i tiden

Ska du ha kafferep som på den gamla goda tiden? Då är det klokt att köra allting i retrostuk – från dekoration och dukning till det du bjuder på. Börja med att skaffa en vaxduk retro och duka sedan med gamla dekorerade assietter och kaffekoppar på fat. Du kommer garanterat imponera med gästerna på det sättet.

Om du ska ha kafferep bör du veta att det ska finnas ett visst antal kakor som dessutom ska ätas i en viss ordning. Under kafferepen på 1930- och 1940-talet fick kvinnorna tid att träffas själv utan vare sig barn eller män. Den traditionella ätordningen var att de började med vetebröd, åtföljt av ljus sockerkaka, sedan mörk sockerkaka, ljus torr småkaka, mörk torr småkaka, fylld småkaka och sedan en bakelse. Bakelsen innehöll ofta mandelmassa men det kunde också bjudas på en toscakaka.

Efter att dessa sju kakorna ätits upp fanns det alltid tårta för de som kände att de fick plats med mer i magen. Oftast bjöds det på en klassisk gräddtårta men det var inte ett måste. Känner du dig manad att bjuda in dina väninnor på kafferep? Då är det bara att börja baka! Det finns något i oss som gör att vi gärna tittar tillbaka och vill återuppleva det kanske våra föräldrar fick uppleva. Retro och nostalgi är något som är på väg tillbaka. Inte bara hur vi dukar våra bord utan hela vårt hem kan bli en nostalgisk återblick i hur det var för 50 år sedan.