Mat i trädgården

Våren och sommar kommer allt närmare, även om snömängden inte visar det. Vi drömmer redan om alla fina sommarkvällar när du kan sitta vid brasan och grilla korv. Men varför inte äta mat utomhus året runt? 

Vintern-höst

Under vintern kan det vara lite för kallt att stå ute och umgås. Det kan vara mysigt att grilla korv på utflykt men inte lika kul i trädgården när värmen bara är några meter bort. Istället kan du investera i en härlig kåta med grill. Då kan du grilla året runt och ha mysiga kvällar oavsett säsong! Och på sommaren, när du hellre grillar utomhus, kan kåtan agera lekstuga eller kanske till och med gästhus beroende på inredning och storlek.

När hösten kommer, kommer även regnet och då är det fortfarande trevligare att äta middagen i kåtan än ute på trädäcket. Ett alternativ till matlagning där du inte behöver vara med och passa maten hela tiden passar utmärkt för höstsäsongen. Vänta bara tills tjälen har släppt för du behöver gräva. En kokgrop har använts i tusentals år och fungerar bra ännu idag. Gräv en grop och täck botten med stora stenar. Tänd en brasa i gropen som får brinna i 45 minuter till en timme, sedan lägger du i maten som är inlindad i folie och täcker över allting med jord och gräs. Vänta ungefär 1 timme per kilo mat och servera!

Vår-sommar

Dags att grilla ute i den stekande solen! På sommaren livar hela Sverige upp och vi spendera mycket tid utomhus med vänner och familj. En helt vanlig grill från Jula är inte så intressant för dig som tar matlagning och utomhusgrillning på allvar. Bättre då att mura upp din egen grill! En murad grill står stadigt och du kan anpassa grillyta och höjd utefter era egna preferenser utan att det kostar hela skatteåterbäringen.

Ett annat alternativ är att ha en vanlig grill som du kan flytta runt som du vill. Det är tacksamt om den står på ett trädäck så den stor plant och stadigt. Om du inte är sugen på att grilla hela sommaren kan du prova att röka färsk fisk och grönsaker. Älskar du att röka kött och grönsaker kan du gå så långt att du bygger din egen rök i trädgården. Dock ska du gärna ha en kulle eller sluttande gård för att slippa gräva så mycket.

Posted in Mat