Tips för en godare tårta

En hembakt tårta är något speciellt, något du bakar med kärlek för att bjuda på till nära och kära. Den klassiska gräddtårtan är den vanligaste att baka och det finns tusentals olika recept att testa. Sedan finns det knep för att göra tårtan lite bättre, lite smakrikare och ännu mer speciell. 

Rumsvarma ägg

Du börjar alltid med att vispa ägg och socker poröst. Det tillför luft till smeten som ger tårtan extra hög. Äggen blir porösare och fluffigare om du arbetar med rumstempererade ägg istället för direkt från kylskåpet. Ta fram äggen kvällen innan eller några timmar innan du ska börja baka. Vill du skynda på processen kan du lägga äggen i ett varmt vattenbad i fem minuter och sedan börjabaka. Och vispa länge, längre än du tror!

Smaksätt grädden

Hela tårtan får ett lyft om du lägger lite mer tid på grädden. Oftast har man grädde som ett lager i tårtan samt som täckning. Utsidan blir så klart lite roligare om du använder karamellfärg för att färga den, men du kan också smaksätta den! Det finns goda aromer att köpa på nätet som ger grädden en smak av blåbär eller citron.

Potatismjöl

Om din tårta aldrig blir tillräckligt hög för att dela i två lager kan du ta hjälp av potatismjöl. Potatismjöl är lenare än vanligt vetemjöl och agerar lite som extra bakpulver. Den tillför mer luft och jäsning till smeten och tårtan blir högre. En annan bra effekt är att tårtbottnen blir lite fluffigare och saftigare. Byt ut ungefär en 1/3 av vetemjölet mot potatismjöl.

Rätt fyllning

Undvik att använda frysta bär när du ska göra en fyllning till tårtan, de innehåller mycket vatten och får tårtbotten att bli klippig och upplöst. Pudra färska bär med florsocker istället och blanda med lite marmelad eller sylt.