Färger och mönster – tips för att matcha din servis med maten

En vacker matservis kan göra underverk för en dukning. Men hur matchar man egentligen sin servis med maten man serverar? Här är några tips för att få en snygg helhet på bordet.

Tänk på färg

Att tänka på färgen på din servis kan hjälpa dig att välja mat som kompletterar det visuella. Om du har en servis med en färg som sticker ut kan du tänka på att servera mat som matchar eller kontrasterar färgen. Om du till exempel har en servis med rött i, kan du servera mat som har grönt i sig för att skapa en trevlig kontrast.

Mönster

Serviser med mönster kan också påverka valet av mat du serverar. Om du har en servis med ett starkt mönster kan du tänka på att servera en enklare maträtt för att inte skapa en förvirrande upplevelse för ögat. Å andra sidan kan en enkel servis ge dig frihet att servera mat med mer textur och färg. Tänk också på att mönster och texturer i själva maten kan komplettera eller kontrastera mönstret på din servis.

Använd säsongens färger

En annan idé kan vara att matcha färger på din servis med färger som är i säsong. På hösten kan du välja serviser med bruna, röda och gula nyanser och servera en pumpasoppa eller en rostad rotfruktssallad. På sommaren kan du använda en ljusblå servis och servera en svalkande sommarsoppa eller en fiskrätt med ljusa grönsaker.

Balansera storlek

Storleken på din servis kan också påverka dina matval. Om du har en stor servis med mycket plats kan du använda större maträtter som fyller ut den och skapar en härlig helhet. Men om din servis är mindre och mer kompakt kan du välja mindre rätter som kompletterar servisens storlek. Det är viktigt att hitta balansen mellan mat och servis så att bordet ser proportionellt och harmoniskt ut.

Med dessa tips kan du nu enkelt matcha din servis med den mat du serverar och skapa en trevlig upplevelse för dina gäster. Glöm inte att det är kreativt och roligt att experimentera med olika färger, mönster och storlekar på servisen!