Det asiatiska köket

I Sverige är den Asiatiska maten populär. Sushi, thai och kinamat är något som få av oss tackar nej till. Dock är det få svenskar som utforskat det asiatiska köket utöver dessa klassiker och det finns så mycket mer att upptäcka. Här kommer lite inspiration för dig som vill gräva djupare.

Det Japanska köket är mest känt för oss Svenskar via sushin, men i Japan finns det en väldigt välutvecklad dryckeskultur som få av oss tagit del av. Gin är en produkt som Japan är stor producent av men även den traditionella Saken som produceras av ris. Japanska te sittningar är också en stor kulturell upplevelse som du absolut bör testa om du får chansen. En lite mer okänd produkt är Matcha, det är pulver som görs av gröna teblad. Hälsoeffekterna är välkända och den dominerande smaken är Umami. Vill man testa så kan du dricka den eller varför inte blanda den i en smoothie eller direkt i maten. På fillinmatcha.com hittar du ett brett utbud som du kan klicka hem och även förslag på te och lattedrycker med Matcha.

Ett annat asiatiskt kök som är okänt för många ännu är den vietnamesiska köket. Maträtterna är inte sällan vegetariska, vilket bäddar för succé här i väst. Men den vegetariska dominansen har dessvärre sin grund i fattigdomen snarare än i hälsomedvetenhet. En känd vietnamesisk rätt är Phó som är kött, grönsaker och nudlar som serveras i buljong. Det vietnamesiska köket passar också väldigt bra för veganer, då den använder en minimal mäng mejeriprodukter. Så vill du ha en kryddig, smakrik och fräsch måltid med många smårätter så rekommenderar vi varmt att du testar det vietnamesiska köket.