Lyckas med hemmagjort sushiris

Sushi är något nästan alla ätit vid ett eller flera tillfällen. Men varför inte också testa göra detta hemma? Här kommer några tips för hur du gör det perfekta riset till sushin.

Skaffa utrustningen

Det behövs inte mycket extra i köket för att göra god sushi. En bra filékniv är något många redan har, men för att göra lite klassisk sushi kan det även vara roligt att köpa en bambumatta för makirullarna. Och själv fallet bör du skaffa dig några ätpinnar av hög kvalitet.

Koka riset

Riset är kanske det viktigaste i sushi och det gäller att välja ett riktigt bra ris för att lyckas. Har du en riskokare bör du använda den. Annars går det även bra att koka riset i en kastrull som vi beskriver nedan. Instruktionerna som följer är anpassade för 3 dl ris och 4 dl vatten.

Börja med att skölja riset noga och slå bort sköljvattnet. Häll sedan ned riset i en vattenfylld kastrull och låt det stå i en halvtimme. Koka riset på högsta värme och förbered en andra spisplatta på lägsta värme. När vattnet kokat upp för du över kastrullen till plattan på låg värme och låt det koka i 15 minuter. Ta sedan kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 15 minuter till.

Gör en vinägerblandning

Under tiden riset kokar blandar du de följande i en kastrull:

  • 4 msk risvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt

Koka även upp detta och var noga med att sockret löses upp ordentligt i blandningen. Låt blandningen svalna och mixa sedan ned i riset med en träslev. Allt får sedan svalna i rumstemperatur på ett trä- eller plastfat. Sedan har du ett ris som passar utmärkt till att göra sushi med och du kan nu göra dina favoritbitar som både håller samman och smakar fantastiskt.